sabato 19 luglio 2008

170. OBLJETNICA ROĐENJA FRA ROBERTA MENINIJA


Split, srpanj 2008. U prigodi 170. obljetnice rođenja fra Roberta Antuna Meninija, u kapucinskoj crkvi Gospe od Pojišana te u okviru priprave za blagdan Gospe od Karmela, 15. srpnja o.g., predstavljena je knjiga o ovom znamenitim sinu grada Splita i rodne mu grude Hrvatske. Knjižicu je priredio fra Juro Šimić provincijalni tajnik Hrvatske kapucinske provincije a izdao Kapucinski samostan u Splitu.
O knjižici, od stotinjak stranica, odnosno o životu i djelovanju Roberta Meninija u Bugarskoj govorili su fra Zlatko Šafarić, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe od Pojišana. Uvodno je fra Zlatko ukratko progovorio o dolasku kapucina u Split i njihovom djelovanju do danas. Predstavljanju knjige sudjelovalo je više od 70 vjernika i nekoliko splitskih svećenika, prijatelja kapucinskog samostana.
Provincijalni ministar, fra Ivica Petanjak, ukratko je predstavio životni put i djelovanje Roberta Meninija u Bugarskoj; knjižica se satoji iz dva poglavlja. U prvom dijelu riječ je opisu životnog puta i djelovanja što ga napisao pokojni fra Hadrijan Borak. Tu je zatim riječ o društveno-političkim prilikama u devetnaestom i u prvih petnaestak godina dvadesetog stoljeća u Bugarskoj; o dolasku Meninia u Bugarsku, o gradnji sjemeništa, o odgoju klera, o vezi sa Hrvatskim redovnicama i njohovu karitativnom djelovanju u Bugarskoj. Drugi dio knižice je zapravo autobiografija samog Meninija koju je on naslovio: "O tajni putovi..." neotkrivši svoje ime.
Fra Jure Šarčević je, između ostaloga, istakao pobožnost nadbiskupa Meninija prema Bl. Dj. Mariji kojoj on, čini se, pripisuje svoje redovničko zvanje. "Sve pripisujem milosrđu moga Boga i zagovoru Djevice Marije..."; često je završavao svoje propovijedi zahvalom Gospi Lurdskoj. Zatim je istakao njegovo djelovanje kao biskupa u Bugarskoj kroz 28 godina biskupovanja; potom ulogu i djelovanje sestara Milosrdnica koje su u Bugarsku došle 1891. i Sestara sv. Križa iz Đakova koje su došle u Bugarsku 1908. Svoje kratko izlaganje Jure je završio prikazom sadašnjeg stanja crkvenih prilika u Bugarskoj, posebno istaknuvši ulogu i djelovanje kapucina, koji trenutno imaju 4 samostana.
Knjižica se može naručiti kod izdavača!