venerdì 12 dicembre 2008

BLAGDAN DOLASKA GOSPE U LORETO

Loreto, 9/10 prosinca - Svetkovina dolaska Bl. Dj. Marije u Loreto. Kako je poznato, prema tradiciji iz 1291. kamena kuća Marijina prenesena je najprije na Trsat (Rijeka) a potom na područje Lortea (10. prosinca 1294.). Ovo, u Italiji pa i šire, veoma popularno marijansko svetište svake godine okuplja veliko mnoštvo vjernika sa svih strana Italije. Tako je bilo i ove godine.
Svečano bdjenje od 21 do 24 sata predvodio je mons. Giovanni Tonucci, nadbiskup i papinski delegat za Loreto uz velik broj svećenika i vjernika.

Trg ispred bazilike bio je posve ispunjen vjernicima koji su, unatoč priličnoj hladnoći ostali i proveli večer u molitvi, pjesmi i bdjenju.

Svečana procesija s kipom Bl. Djevice Marije po bazilici i trgu ispred bazilike bila je posebno radosno doživljena. Suze na očima i plač mnogobrojnih sudionika, za vrijeme procesije, očituju patnju današnjeg čovjek ali i nadu u moćni zagovor presvete Djevice. Dodatno obilježje svečanosti ovog blagdana dali su predstavnici zrakoplovstva koji su 10. prosinca u velikom broju sudjelovali u na sv. misi. Loretanska je Djevica, kako je poznato, zaštitnica putnika i zrakoplovaca. Ona je zaštitnica prognanika i izbjeglica koji su morali napustiti svoju domovinu, slično kao i Sveta kuća u društvu Djevice marije.