sabato 15 novembre 2008

POSJET KAPUCINIMA U AFRICI

DAR ES SALAM – Od 27. do 31. listopada ove godine, Generalni ministar Reda fra Mauro Jöhri sa svojim Definitorijem, posjetio je Kapucine u Africi. U navedenim danima, naime, održan je susret s poglavarima dviju Afričkih konferencija (PANAF) u Dar Es salamu u Tanzaniji. Na susretu je sudjelovalo više od 30 braće poglavara pridošlih iz 25 afričkih zemalja u kojima je Red prisutan i kompletna Vrhovna uprava Reda s generalnim tajnikom i generalnim ekonomom. Bili su to dani intenzivnog rada, međusobnog upoznavanja, obogaćenja i traženja odgovora na mnoge izazove koji stoje pred afričkim kapucinima danas.


Na periferiji Dar Es Samala i mnogim drugimmjestima ljudi žive u ovakvim ili sličnim kućama!


Predsjednici konferencija, fra Isidor Peterhans (Istočna - EACC) i fr Jean-Bertin Nadonye (zapadna - CONCAO), predstavili su stvarnost kapucina u Africi: njihov život, apostolat, poteškoće i izazove; a generalni definitori sljedeće teme: solidarnost osoba, rad na Konstitucijama, bratski život u malenosti, odnos između siromaštva i bratske ekonomije te suradnju među različitim okruzima Reda.

„Glavni apostolat manjeg brata jest živjeti u svijetu evanđeoskim životom u istini, jednostavnosti i radosti“, rekao je u završnoj riječi Generalni ministar, pozvavši Kapucine da smjelo odgovore na mnoge izazove koji stoje pred njima te da na taj način služeći ljudima utjelove Evanđelje u afričku stvarnost.


Posjet Bagamoyu (na obali Indijskog oceana) bio je prilika da se upoznamo s nekadašnjim teškim prilikama, koje nažalost ni danas nisu dobre, u kojima su živjeli afrčki ljudi. U tom malom mjestu, tik uz more, bila je luka i mjesto za prodaju roblja. Sistem i struktura zgrada još i danas pokazuju promašenost kolonijalne politike Zapada.