venerdì 2 ottobre 2009

SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. JERONIMA U RIMU - LA FESTA DI SAN GIROLAMO A ROMA

Rim, (IKA) - Na blagdan sv. Jeronima, misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predvodio je franjevac kapucin o. Jure Šarčević, generalni definitor kapucinskog reda u Rimu. U misnome slavlju koncelebrirali su mons. Jure Bogdan, rektor Zavoda, vlč. Željko Majić, vicerektor Zavoda, o. Mihaly Szentmartoni, duhovnik Zavoda, te ostali svećenici i redovnici, njih pedesetak koji se nalaze na studiju ili službi u Rimu.


Nakon pozdravne riječi rektora Zavoda i pročitane Riječi Božje, o. Šarčević u propovijedi je istaknuo kako u dobu u kojemu živimo, nužno je po uzoru na sv. Jeronima ponovno otkriti, čitati i uzljubiti riječ Božju, te je važno da svaki kršćanin živi u dodiru i osobnom dijalogu s riječju Božjom koja nam je darovana u Svetom Pismu.


Ističući važne crte iz Jeronimovog života, o. Šarčević je aktualizirao njegovu poruku, istaknuvši kako nas sv. Jeronim uči kako živjeti kao kršćani izvan vlastite domovine i ostati vjerni Bogu, čovjeku i domovini, budući je proveo gotovo čitav svoj život izvan svoje domovine, ali je nikad nije zaboravio. "U ovom vremenu globalizacije kad postoji realna opasnost da se mali narodi utope u velike i tako nestanu, kad mnogi misle da vrijede samo veliki narodi a da se mali njima moraju prikloniti i prihvatiti sve ono što oni misle, sv. Jeronim nas uči kako ljubiti svoje i poštivati tuđe. Volio je svoju Dalmaciju, volio je Rim ali i Svetu zemlju u kojoj je umro", istaknuo je propovjednik.


Na misi je sudjelovao velik broj vjernika, štovatelja sv. Jeronima, hrvatske redovnice koje su na službi u Rimu, hrvatski bogoslovi na studiju u Rimu koji su sudjelovali u asistenciji, veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Italiji, Tomislav Vidošević, te predstavnici veleposlanstva Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore pri Svetoj Stolici.
Misno slavlje liturgijskim sviranjem i pjevanjem obogatio je Zbor mladih Pro musica iz Mostara pod ravnanjem mo. Dragana Filipovića.


Blagdanom sv. Jeronima u Rimu službeno je i započela nova akademska godina, te je rektor Zavoda mons. Bogdan zaželjevši svima dobrodošlicu, pozvao studente i sve članove hrvatsko-rimske zajednice na sudjelovanje u vjerskim događajima u novoj akademskoj godini u organizaciji Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

(IKA, 30. rujna 2009.)